Okul ve kurum müdürleri; yazılı ve/veya sözlü olarak yapılacak okul veya kurum müdürlüğü sınavında başarılı olmak kaydıyla, hizmet süreleri, performans ve yeterlikleri dikkate alınarak il millî eğitim müdürünün teklifi üzerine vali tarafından atanır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.
Yukarıda ki fıkranın uygulanmasına ilişkin esasları düzenleyecek olan yönetmelik yayınlandı.
Bu yönetmelik ile yönetici atama ve yer değiştirme kurgusu neredeyse tamamen değişmiştir. Yeni yönetmelik çözüme değil, yeni sorunlara kapı aralayacaktır.
Bir aday için, tercih ettiği her eğitim kurumu sayısı kadar sözlü sınav yapmak bu sürece teatral bir hava katacaktır. Böyle bir değerlendirmenin uygulanabilirliği neredeyse imkânsız olmakla birlikte valiliklerce en fazla puana sahip üç aday arasından hangi kriterlere göre belirleme yapılacağı, yapılacak belirlemenin objektif, denetlenebilir, öngörülebilir nitelikte olup olmayacağı muallaktır. Bu şekilde yapılacak her atamanın idari yargıda dava konusu edilebileceği ve bunun da yönetici atama sürecini sekteye uğratacağı açıktır.
Sendika olarak idarecilere aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak şartının getirilmesini olumlu bir değişiklik olarak değerlendiriyoruz.
Samsun Eğitim-Bir-Sen olarak;İdareci atamalarında yazılı sınavın yanında sözlü mülakatın olmasını doğru bir uygulama olarak bulmuyoruz ve bunun (takdire) bırakılmamasını istiyoruz.
"Eğitim Kurumları Yönetici Atama" sürecinin önemli aşamalarından biri olan sınav ekim ayı başında yapıldı. Binlerce öğretmen arkadaşımız "MEB Eğitim Kurumları Yönetici Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği" hükümlerinden hareketle ciddi bir çalışma temposuna girdi ve nihayet sınav oldu.
Eğitim-Bir-Sen olarak Uygulanan yönetmeliğin yıllardan bu yana yaşanan deneyimlerin ürünü olduğunu düşünüyoruz. Şu anda sınav ile birikim, ek 2 ile de deneyimi temel alan bir tür orta yol bulunmuş durumda.
"Sözlü sınav" tezi de elbette tartışılabilir. Ne var ki Türkiye gerçeklerinde "benim adamım ve öteki" olgusu ziyadesiyle ön plana çıktığından inanılmaz bir adaletsizlik duygusu camiada hakim olacaktır. Bu da verimliliği doğrudan etkileyecektir.
Yeni yönetmelikte eksik düzenlemeler, çelişkili durumlar olduğu için, bu durum ilerde mağduriyetlere de sebep olacaktır. Oluşan hukuki boşluklar, hak kayıpları ve ihlalleri, eksik ve çelişkili düzenlemeler nedeniyle ortaya çıkan kaos, mahkeme kapısını işaret etmektedir. Eğitim-Bir-Sen olarak, bu yönetmeliği tüm boyutları ile değerlendirerek, Bakanlık yanlışından dönünceye kadar, hukuki ve yasal haklarımız da dâhil olmak üzere itirazımızı ve tepkimizi sürdüreceğiz.
BU NEDENLERLE İDARECİ ATAMALARINDA SÖZLÜ MÜLAKATI KESİNLİKLE KABUL ETMİYORUZ.
EĞİTİM- BİR-SEN SAMSUN ŞUBE YÖNETİMİ