Samsun 1 Şubesi

Dönem Bitti Sorunlar Devam Ediyor

2012-2013 eğitim-öğretim yılı birinci dönemi sona ermesiyle ilgili bir açıklama yapan Eğitim Bir Sen SamsunŞube Başkanı Necdet Güneysu, eğitimde yapılan olumlu değişimlerin yanı sıra, eğitim çalışanlarını mağdur eden sorunlara ise köklü çözümler geliştirilmediği için sorunların önümüzdeki döneme devredildi.

2012-2013 eğitim-öğretim yılının birinci döneminin sona ermesi ile ilgi bir basın açıklaması yapan Eğitim Bir Sen Samsun Şubesi, birinci dönemde eğitim alanında hem öğrenciler için hem de öğreticiler için bazı olumlu adımların atılmasına rağmen, sorunlara köklü çözümlerin getirilmedi ve bu sorunların diğer dönemlere bırakıldı.

ATILMASI GEREKEN ADIMLAR ÖTELENİP, SORUNLAR BİRİKTİRİLMEMELİ 
Eğitim alanındaki olumlu değişimleri açıklayan Eğitim Bir Sen Samsun İl Başkanı Necdet Güneysu şunları söyledi, " Milli Eğitim Bakanlığı, 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'da yapılan değişiklik ve 4+4+4 yeni eğitim sistemine ilişkin yasal değişiklikler içeren düzenlemeler sonrası yönetmelikleri güncelleyememiştir. Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği gibi yönetmelikler ivedilikle değiştirilmesi gerekirken, değişiklikler ötelenmiş, uygulamada oluşan çelişkiler nedeniyle yaşanan sorunlar daha da birikmiştir. Başta şube müdürlüğü atamaları olmak üzere eğitim kurumu yöneticilikleri atanma süreci belirsizliğini korumaktadır. Genel idare hizmetleri sınıfı çalışanlarından yardımcı hizmetli, memur, şef gibi personelin görev tanımları, atanma ve yer değişiklikleri hususları yönetmelik çıkarılamadığı için hala muallakta durmaktadır." 
KAMU ÇALIŞANLARINA KILIK-KIYAFET DAYATMASI BİTMELİ 
Kamu çalışanlarına kılık-kıyafet dayatmasının sona ermesi gerektiğini belirten Güneysu, "Öğrencilere tek tip kıyafet dayatmasından vazgeçilmiş fakat kamu çalışanlarına kılık ve kıyafet dayatması devam etmektedir. 1982 yılından kalma darbe döneminin iklimini yansıtan kılık ve kıyafet yönetmeliği bir an önce çöpe atılmalıdır. Çalışanların saçı, bıyığı, ayakkabı topuk boyu, giyilen pantolonunun kumaşı, kazağının yakası ve başın açık olup olmaması gibi birçok gereksiz ve gülünç dayatma içeren yönetmelik darbecilerle birlikte tarihteki kirli yerini almalıdır" 
ALAN DEĞİŞİKLİĞİ İPTAL TALEPLERİ KARŞILANMALI 
Bakanlığın hem öğretmene hem de öğrenciye zulüm olmayacak çözümler üretmesi gerektiğini belirten Eğitim Bir Sen Başkanı Güneysu, son olarak şunları söyledi, "Milli Eğitim Bakanlığı sınıf öğretmenliği kadrosunda çalışanların mezuniyet alanlarına geçiş süreci olan alan değişikliğini sağlıklı bir şekilde yürütmediği için sorunlar devam etmektedir. Alan değişikliği sürecinde Bakanlığa sunduğumuz önerilerin bir kısmının dikkate alınmamış olması daha sonraki süreçte bazı problemlerin yaşanmasına neden olmuştur. Özellikle öğretmenlerin alan değişikliği sürecinde kararını değiştirmelerinden kaynaklı iptal taleplerinin dikkate alınmaması, alan değişikliğinin kısa bir döneme sıkıştırılması gibi durumlardan kaynaklı sorunlar hala devam etmektedir. Bakanlık alan değişikliği iptal taleplerini eşin mi yoksa işin mi şeklinde değerlendirmiş ve il dışından alan değiştirerek gelenlerin taleplerini eski görev yerine dönmek şartıyla dikkate alacağını duyurmuştur. Bakanlık, öğretmene de, öğrenciye de zulüm yapmayacak çözümler sunmalı ve isteğe bağlı alan değişikliği iptal taleplerini karşılamalıdır."